Termeni ce trebuie cunoscuţi de toţi investitorii [REITs, Investment Mandate, Volatility…]

Revenim cu încă o serie de cuvinte uzuale ce ar trebui cunoscute de investitori, indiferent de nivelul lor de experiență. Mai jos vom prezenta sensurile termenilor, cât şi denumirea lor în română: REITs, Investment Mandate, Income Statement, Stock Exchange, Volatility.

REITs (Trusturi de Investiţii Imobiliare)

Trusturile de investiţii imobiliare oferă ocazia investitorilor să cumpere imobiliare, utilizând sume mult mai modice, decât dacă ar cumpăra un imobiliar în sine. Acestea se tranzacţionează precum stocurile şi beneficiază de obicei de tratamente de taxe mai speciale.

Există tipuri de REIT-uri pentru diferite categorii de imobiliare, de la proprietăţi hoteliere la spaţii special destinate vârstnicilor. Avantajul principal, pentru care acestea rămân impresionante, este lipsa cheltuielilor de întreţinere, renovare sau cumpărare integrală.

Investment Mandate (Mandat Investiţional)

Un mandat investiţional este un set de reguli, limite şi obiective utilizate pentru a gestiona un portofoliu sau un fond de capital. Un exemplu cunoscut este un mandat investiţional de păstrare a capitalului, ale cărui reguli dictează portofolii care nu doresc să implice volatilitate riscantă deloc. Astfel, acceptă un randamente mult mai mic, chiar dacă ar avea şansa la unul mai mare.

Income Statement (Declaraţie de Profit şi Pierdere)

Un alt document important pe care dorim să-l citim, când vrem să aflăm sănătatea financiară a unei companii, este declaraţia de profit şi pierdere. Aceasta arată veniturile, cheltuielile și impozitele companiei. Uitându-ne pe această declaraţie, putem calcula venitul net pe trimestru/anual (în funcţie de perioada în care este trimis acest document).

Stock Exchange (Bursă de Valori)

O bursă de valori este o instituţie, organizaţie sau asociaţie care găzduieşte o piaţă pentru cumpărători şi vânzători de acţiuni, care se reunesc în anumite ore de lucru şi tranzacţionează între ei. Majoritatea ţărilor au propria bursă de valori, România având Bursa de Valori Bucureşti.

Cea mai mare piaţa bursieră din lume este cea din New York (NYSE). Pentru ca o companie să îşi listeze acţiunile pe o piaţă bursieră, aceasta trebuie să îndeplinească nişte condiții stricte. Chiar şi după ce a fost acceptată, în cazul în care nu va reuşi să menţină aceste condiţii, compania va fi eliminată ulterior din listă.

Volatility (Volatilitate)

Volatilitatea se referă la gradul de fluctuaţie a preţului unei acţiuni listate la bursă. Aceasta este principala unealtă pentru cei care tranzacţionează intraday. Pentru cei care doresc să investească, aceasta nu prea oferă importanță, decât dacă se menţine pe perioade lungi.Termeni ce trebuie cunoscuţi de toţi investitorii [REITs, Investment Mandate, Volatility…] publicat: 2021-10-18T13:07:52+02:00, actualizat: 2021-10-26T12:44:54+02:00 by FinMate.ro