Se întâmplă să ne trezim la finalul lunii fără nici un ban în portofel şi ne întrebam unde sau cum am cheltuit banii aşa de repede. Este foarte greu să trăim de la o lună la alta pe un salariu, mai ales dacă mai apare și vreo urgenţă. Nu dorim să fim prinși nepregătiți de încercările vieții.
Astfel există o multitudine de sfaturi şi idei care ne pot ajuta să economisim indiferent de motivul nostru, fie el crearea unui fond de urgenţă, a unei surse de venit pasiv sau doar pentru a strânge capital. Mai jos vom enumera 6 sfaturi care ne pot iniţia în procesul de dobândire a independenței financiare.
1. Pregăteşte-ţi singur mâncarea
Este cea mai bună idee pe care o poţi lua. Nu doar că înveţi un skill care te va ajuta pe tot parcursul vieţii tale, dar mai economisești și bani, nemaicumpărând de la livratori de mâncare. Să nu mai spunem de faptul că prietenii și familia vor fi uimiţi de noile tale abilităţi culinare.
2. Lasă-te de fumat
Dacă nu te impresionează neapărat suma pe care o vei economosi, gândeşte-te la toate beneficiile pe care le dobândeşti din punct de vedere al sănătăţii. Să nu mai spunem că este posibil să îţi mai adaugi câţiva ani la viaţă, însemnând mai mult timp să te ocupi de chestiile care chiar contează.
3. Nu pleca la cumpărături fără o listă
Când plecăm să cumpărăm ceva fără o listă, suntem deschişi să aruncăm bani pe produse nefolositoare, deoarece nu avem un scop anume pentru care am venit. Întocmind o listă de cumpărături, vom ştii exact ce, cât ne lipsește şi la ce preţ să o achiziţionăm. Un alt mic sfat legat de cel al listei este să trecem şi preţurile văzute din sursă (web, revistă etc), pentru a nu ne trezi că am cumpărat mai scump şi peste o zi sau două, începea o reducere.
4. Minimizează datoriile sau taie-le
La un moment dat, tot va trebui să luăm un credit fie el imobiliar, pentru a cumpăra o maşină, pentru a rezolva o urgenţă etc. Aici cu puţină atenţie putem alege oferta care ne prezintă o dobândă mai mică de plată. Poate un 1% nu înseamnă mult, dar pe o perioadă de 20 de ani o să îţi mulţumeşti pentru acei bani salvați. Să nu mai vorbim că dacă avem deja datorii, ar fi cel mai bine să ne chinuim să le plătim cât mai repede. Există multe tipuri de împrumuturi şi noi dorim să le iniţiem decât pe cele care ne vor avantaja pe viitor.
5. Cumpără din timp ce îţi va trebui
Foarte important este să nu confundăm cu achiziționatul de produse doar de dragul de a le avea. Cumpără produse în perioade de timp când ştii că vor fi la reducere. Anumite fructe şi legume sunt mai ieftine iarna. De asemenea, ai observat că în magazinele de haine, poţi găsi haine scurte, extrem de ieftine iarna, iar haine groase, extrem de ieftine vara? Aceste ocazii se pot dovedi a fi ajutoare majore atunci când dorim să economisim de unde apucăm.
6. Începe să mergi mai mult pe jos
Nu trebuie să iei maşina de fiecare dacă când ieşi la o plimbare sau când te duci la supermarket. Nu doar că e sănătos să pornești pe picioarele tale, dar vei fi uimit câţi bani economiseşti făcând mișcare. Fiind şi o metodă bună de relaxare şi contemplare interioară, poţi folosi timpul pentru a găsi noi metode de a îţi îmbunătăţi stilul de viaţă.
Economisirea nu te face mai zgârcit şi nu este un obicei doar al oamenilor bogaţi. Indiferent de statutul personal, putem începe să economisim oricând şi cu orice sumă. Economisirea te învaţă atât disciplină, cât şi ce perspectivă să ai asupra banilor, îmbinând prezentul cu viitorul.