Personal, aş recomanda conturile de economii oricui doreşte să înceapă să economisească nişte bani. Acesta este cel mai facil pas când vorbim de creşterea capitalului. Mulţi ar spune că, cel mai bine e să începi cu un depozit bancar, dar tind să am câteva motive care pot schimba părerea în funcţie de situaţia fiecărui individ.
Ce este un cont de economii şi cum funcţionează?
La fel cum îi spune numele este un cont bancar în care îţi depozitezi lunar sume de bani. După o perioadă de timp în care ai strâns poţi ajunge la o sumă frumuşică. Detaliul special care îl diferenţiază de obiceiul ţinutului banilor sub saltea, este dobânda anuală oferită de bancă. Nu putem afirma că este una gigantică ca la un depozit, însă este una destul de constantă.
Modul de funcţionare este şi mai simplu. O să îl explicăm folosind un exemplu:
Să spunem că obţinem lunar din diferite activităţi 300-500 de lei. Este foarte uşor să îi aruncăm lunar pe nişte haine scumpe sau alte chestii de care nu avem neapărată nevoie. Să presupunem că ne forţăm să ne obişnuim cu ideea că 100 de lei îi vom pune deoparte lunar. Într-un an, vom avea 1200 de lei strânşi, nu 0 lei, mergând pe ideea că dorim să strângem, nu să ne îmbogățim din strâns.
Unde putem ajunge?
Continuând obiceiul pe o perioadă de 10 ani, suma devine 12 000 de lei strânşi, echivalentul a 2450 de euro (o maşină chiar bunicică second hand). Am ajuns la această sumă, fără a tăia prea mult și oferindu-ne un nivel de siguranță pe viitor. Reiese foarte ușor că strânsul baniilor nu este complicat, însă disciplina de a scoate o sumă lunar si de a nu te atinge de ei este altă poveste.
Doar pentru a evidenția puterea obiceiului, vom merge mai departe, peste 40 de ani. Suma noastră a ajuns la 48 000 de lei (~9700 euro). Dacă facem un calcul simplu, am pornit de la 100 de lei inițial si am ajuns la o sumă de 480 de ori mai mare. Acum să ne imaginăm că mărim această sumă la 200, 300, 500, 1000 de ron, încep şi numerele să arate mai interesant. Ideea de bază este să încercăm mereu să ne multiplicăm numărul de căi din care ne vin venituri, ca apoi să avem în ce să investim şi să putem strânge. Mai ajută şi banii veniţi din dobânda bancară, acesta fiind si ea în sine o cale de venit pasiv.
Când să alegem un cont de economii?
Contul de economii este util atunci când vrem să strângem bani, dar nu vrem să fim limitaţi de un anumit termen care dacă nu este îndeplinit pierdem dobânda. Am trei avantaje pe care le propun pentru a evidenţia beneficiile conturilor de economii:
- Perioada nedeterminată de timp care oferă lichiditate
- Flexibilitatea de a putea încasa sau ridica banii în orice moment dorit
- Suma minimă mică, de obicei fiind chiar şi un 1 leu
În final, voi oferi alte două detalii foarte importante ce trebuie avute în vedere, când facem un cont de economii. Unele bănci oferă un bonus de dobândă pentru copii sub 18 ani, reprezentând un cadou pentru viitorul lor. De asemenea, cele mai mari dobânzi la momentul de faţă sunt: Alior Bank (1,41%), Libra Internet Bank (1,4%) şi ProCredit Bank (1,31%).