Orice investitor începător a trecut pe lângă termenul Blue Chip, întrebându-se care este sensul acestuia şi de ce toată lumea îl împinge să investească în aceste companii. Pentru început trebuie să înţelegem ce caracteristici oferă onorabila denumire de Blue Chip unei companii.
Definiţia şi caracteristicile specifice
Blue Chip este o etichetă la fel ca și Dividend sau Growth. Aceasta descrie tipuri de companii bazându-se pe anumite detalii care le fac speciale. Această etichetă este oferită companiilor gigantice care au reușit să îşi construiască o reputaţie excelentă de-a lungul anilor.
Să enumerăm câteva caracteristici specifice: mărimea acestora, fiind cel puţin naţionale, strategia business puternic pusă la punct, dovada fiind perioada îndelungată în care a reuşit să funcţioneze şi câştigurile destul de mari, încât să îşi poată permită să plătească dividende periodic investitorilor.
Cum descoperim că o companie este Blue Chip?
Pentru început, plata dividendelor nu este un detaliu atât de compromiţător. Însă, majoritatea companiilor au un record de a plăti periodic aceste anuităţi dar sunt şi în creştere de fiecare dată. De asemenea, ar trebui să fie prezente în lista marilor indici bursieri. Niște exemple cunoscute sunt: Dow Jones Industrial Average, the Standard & Poor’s 500 sau Nasdaq-100.
Termenul de Blue Chip provine din poker, unde cipurile albastre reprezintă cele mai valoroase cipuri de pariat în jocuri. Normal că, plecând de la fraza anterioară, ne vom lega atunci şi de valoarea firmelor ca şi trăsătură specifică. Nu există anumite linii concrete asupra definirii corecte a unei firme Blue Chip după valoarea sa. Dacă dorim totuși să oferim o valoare universal speculativ acceptată, atunci vorbim de 5 miliarde de dolari.
Cât de sigure sunt aceste companii?
Nimeni nu poate prezice perfect ce se poate întâmpla cu o firmă în viitor, indiferent de nivelul de cunoștinte individuale sau de durata îndelungată de pe piaţă a acesteia. Exemple perfecte de falimente care au lăsat investitorii în şoc au fost General Motors şi Lehman Brothers, care indiferent de puterea şi mărimea lor ne-au demonstrat că sub perioade de stres, totul se poate dărâma şi chiar destul de rapid.
Blue Chip ca şi parte dintr-un portofoliu investiţional
La fel ca oricare alt tip, companiile Blue Chip îşi au rolul lor în portofoliul nostru, poate cel mai important de pilon principal, dar niciodată nu ar trebui să reprezinte tot portofoliul nostru. Cum se spune mereu, diversificarea este cheia succesului, iar acesta este un caz în care se potriveşte.
Investitorii tineri pot tolera riscul mai bine şi astfel aleg să îşi investească majoritatea banilor în acţiuni şi criptomonede, iar cei mai în vârstă aleg să îşi concentreze atenţia asupra conservării capitalului prin investiţii în obligaţiuni şi depozite bancare.
La finalul zilei, indiferent de categoria noastră socială sau de vârstă, trebuie să investim după propriul plan, bine stabilit şi nu trebuie să ne abatem de la regulile personale pentru a ne maximiza şansele de a reuşi în scopurile propuse. O investiţie sigură este aceea care ne ajută să dormim noaptea liniştiţi, chiar şi zece ani de aici încolo.