ETF, cel mai uşor mod de a intra pe piaţa bursieră
Investiţii

ETF, cel mai uşor mod de a intra pe piaţa bursieră

Multă lume crede că ETF-urile şi fondurile mutuale de tip Index sunt acelaşi lucru, însă există destule criterii pentru diferențiere. În primul rând, un fond de investiţii mutual de tip Index, este un instrument financiar. În acesta, mai multe persoane investesc bani care vor urma să fie întrebuinţaţi unui administrator profesionist. Acesta îi va investi în acţiuni, obligaţiuni corporative, titluri de stat, mărfuri, orice care poate aduce un profit pentru investitori.

Practic sunt achiziţionate unităţi de fond de la acest administrator. Alt detaliu important pentru comparaţie este faptul că unităţile sunt trimise abia la finalul zilei, indiferent de ora la care banii au fost depozitaţi.

ETF-urile, sau Exchange-Traded Funds sunt şi ele fonduri de investiţii, doar că sunt tranzacţionate ca şi o simplă acţiune la bursă. Acestea pot fi achiziţionate oricând în timpul zilei atâta timp cât piaţa respectivă este deschisă.

Dar cum funcţionează un ETF?

Să spunem că doreşti să începi să tranzactionezi pe piaţa bursieră şi nu ştii în ce acţiuni să investeşti, de ce să nu investeşti în toate…? E exagerat spus toate, dar cam aşa funcţionează aceste instrumente. Le putem compara cu un coşuleţ plin de fructe şi în loc să investeşti într-un singur fruct şi să aştepţi să îi crească valoarea pentru profit, tu de fapt investeşti câte puţin în toate fructele şi aşa ai şanse mai mari să câştigi.

Este şi foarte transparent, putând urmări zilnic evoluţia şi anticipând uşor când e un moment bun de a mai adăuga fonduri. Aici totuşi intervine o problemă, aceea de auto investiţie. Majoritatea ETF-urilor trebuie accesate manual pe o platformă în comparaţie cu fondurile Index care pot fi automatizate.

De asemenea trebuie să vorbim şi despre comisioane, acestea existând în unele cazuri. Dacă vorbim de un comision de tranzacţionare, majoritatea vor fi 0%. Dacă vorbim despre comisioanele de administrare, acestea sunt mici sau cel puţin mult mai mici ca cele de la Index funds.

Care sunt cele mai populare ETF-uri?

Există o mulţime pe piaţa, dar unele par a fi mai bune decât altele. Fie că vorbim despre randament, siguranţă sau unicitate, am creat o listă cu 7 dintre cele mai populare ETF-uri, conform multiplelor site-uri de investiţii.

  1. SPDR S&P 500 (SPY)
  2. Invesco QQQ (QQQ)
  3. Vanguard Growth (VUG)
  4. Vanguard S&P 500 (VOO)
  5. iShares Russell 1000 Growth (IWF)
  6. ARK Innovation (ARKK)
  7. Vanguard Total Stock Market (VTI)

Sunt plătite dividende?

Majoritatea ETF-urilor plătesc dividende pe quarter, altele imediat după ce le-au primit. Desigur mai sunt şi cele care le ţin până vine paydate-ul individual şi le plătesc pe toate cele primite de la firme. De asemenea, unele ETF-uri pot permite reinvestirea dividendelor în schimbul unor share-uri. Un exemplu bun este Fidelity, care te lasă să reinvestești dividendele fără comisioane.

Acestea conţin firme haotic?

Desigur că nu. Există atât ETF-uri care investesc în primele cele mai bune 500 firme cât şi unele care investesc pe tipuri de active, sectoare sau chiar regiuni ale lumii. Secretul este să găseşti ETF-ul care te atrage din punct de vedere al comisioanelor sau al domeniului pe care investeşte. Acesta poate fi un domeniu în care cunoștintele sunt ample. Un alt criteriu este istoria pozitivă pe care o are (dar nu este recomandat).

Acum că toate aceste informaţii sunt cunoscute, rămâne, alegerea ETF-ului care se potriveşte cel mai bine. De reţinut că niciodată nu ar trebui să investim banii pe care nu ne permitem să îi pierdem şi întotdeauna să ne aducem aminte de nivelul de risc pe care dorim să îl atingem.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *