Investiţii în acţiuni versus Day Trading. Ce să alegem?

Avem o sumă de bani ce stau sub saltea şi am ales să îi utilizăm pentru a aduce un profit sub forma unui randament anual venit din acţiuni. De aici se naşte şi întrebarea „Ce să aleg, investiţii sau day trading?„. Mai jos vom vedea ce înseamnă să investeşti sau să tranzacționezi intraday şi care sunt diferenţele.

Ce înseamnă să ne folosim de investiții?

Investiţia este o metodă de a multiplica mulţimea de bani, cumpărând produse financiare, precum acţiunile. Practic, cumpărarea unei părți dintr-o firmă (de la active până la dividende, dacă sunt plătite), se face cu scopul de a o vinde când valoarea acesteia creşte, astfel înregistrând profit. Valoarea acţiunii este stabilită de numărul de oameni care o tranzacţionează într-o piaţă deschisă, de cele mai multe ori un „stock exchange”.

Durata deținerii activului poate dura de la luni la ani pentru a putea scoate un randament mai mare. Pentru a minimaliza riscurile, mulţi oameni au apelat la sfaturile oferite de investitori profesionişti, acestea devenind „Reguli în investiții

Ce înseamnă să tranzacționăm intraday (Day Trading)?

La fel cum spune şi numele, înseamnă să cumpărăm un stock pentru a îl vinde în aceeaşi zi sau chiar să îl tranzactionăm de mai multe ori pe zi. Această practică este una ce necesită cunoștințe avansate în domeniul financiar şi posibil ani de experienţă. Cei care tranzacţionează intraday se folosesc de un instrument financiar numit leverage care le permite să împrumute bani cu scopul de a câştiga un profit mai mare decât cu banii pe care îi deţin, astfel profitând până şi de cele mai mici mişcări ale pieţei.

Riscuri și beneficii

Investiții

  • Mult mai sigur, cu cât păstrezi investiția mai mult timp;
  • Cu un plan bun de investiţii, poţi trece uşor şi peste crizele viitoare;
  • Pot fi uşor supravegheate şi fără prea multă implicare;
  • Nevoie de antrenare emoțională pentru a nu lua decizii pripite;
  • Durata lungă până poţi vedea roadele muncii tale;
  • Randament mai mic decât day trading.

Day Trading

  • Cu un plan bine stabilit de investiţii, poţi învăţa să încerci să cumperi la momentul potrivit;
  • Îţi poţi stabili concret o marjă de riscuri ce te poate ajuta pe viitor;
  • Poţi vedea rezultate foarte rapid;
  • Poţi pierde bani extrem de rapid;
  • Nevoia de a tranzacţiona cu leverage poate aduce probleme şi credite inutile;
  • Este un job extrem de stresant şi este nevoie de foarte multă atenţie.

Ce alegem în final?

Contează întâi de toate care este nivelul de risc pe care dorim să ni-l asumăm şi cât de experimentaţi suntem pe piaţă. Pentru început este recomandată folosirea unor conturi demo care te ajută să tranzacționezi sume virtuale pentru a te învaţă cu piaţa. În funcţie de nivelul de experienţă, o idee de listă de paşi ar fi contul virtual, investiţii în instrumente mai sigure precum ETFs, apoi acţiuni şi după câţiva ani, după cât de mult îşi doreşte un individ să rişte, poate încerca şi Day Trading.



Investiţii în acţiuni versus Day Trading. Ce să alegem? publicat: 2021-10-09T18:44:38+02:00, actualizat: 2023-12-27T18:21:57+02:00 by FinMate.ro