Am tot discutat despre mentalitate, gânduri pozitive şi metode de a începe drumul dezvoltării personale dar nu am definit niciodată ce nu este dezvoltare personală. Desigur că o să ne întrebăm de ce este important să discutăm aceste limite între este și nu este. Simplu, pentru a putea vedea de ce există cazuri în care, chiar dacă facem toţi paşii pentru o versiune mai bună a noastră, nimic nu se schimbă. Dacă şi tu simţi că nu faci tot ce trebuie sau că faci destul şi nu primeşti nimic, atunci acest articol este potrivit pentru situaţia ta.
Citate motivaţionale şi filme ce inspiră
Cine nu a văzut o pagină de instagram cu citate motivaţionale sau un film despre afaceri. Ne este prezentată situația în care o persoană reuşeşte să ajungă de la zero la erou. Odată cu recepţia acestei energii oferite de citat/film, ne simţim motivaţi şi de succes şi vrem să schimbăm ceva. Totuşi, cât de multă lume după ce a văzut un asemenea material, a început instant şi să lucreze la el?
Trebuie să înţelegem că aceste materiale nu ne aduc nimic pozitiv sau bonus în viaţă, ci doar ne consumă timpul şi ne oferă un boost momentan de stare bună. Orice lucru care nu ne ajută real, poate reprezenta o chestie mult mai negativă decât credem. Acest lucru se datorează ideeii false că totul e bine.
Gândirea pozitivă toxică
Este bine să fim realiști, dar este şi mai bine să păstrăm în acest realism şi un strop de optimism mereu. Însă când ne putem da seama că aceasta pozitivitate deranjează balanţa? Dacă totul se destramă în jurul nostru şi noi, gândim pozitiv, spunând că totul se va rezolva de la sine. Mai ales când nu facem nimic să imbunătățim situația. Acesta este un exemplu perfect al că ceva nu este în regulă.
În viaţă, este bine să ştim şi când să ne oprim şi nu doar să luptăm orbeşte până picăm. Da, mai peste tot ni se spune că atunci când ceva nu merge, trebuie să muncim mai mult. Însă, ironic, acest lucru poate duce spre această gândire pozitivă toxică. În acelaşi timp, nu trebuie nici să abandonăm lupta dacă ea nici măcar nu s-a desfăşurat. Echilibrul este soluţia, nici să te descurajezi prea rapid şi nici să te încumeţi prea tare în ceva ce nu are viitor.
Eu sunt puternic, restul sunt slabi
Scopul dezvoltării personale este de a deveni o versiune mai buna a noastră, însă nu înseamnă deloc că trebuie să râdem sau să ne batem joc de cei care nu au ajuns încă în punctul în care suntem sau abia au început. Toţi pornim de undeva şi ar trebui să ne amintim acest lucru data viitoare, atunci când vom dori să criticăm pe cineva pentru situaţia personală.
De asemenea, fiecare om are drumul său şi timpul propriu în care este parcurs. Pornind de la această ipoteză, realizăm că este aproape imposibil ca paşii noştri să fie buni şi pentru alt individ. Asta nu înseamnă că nu putem oferi un sfat sau o idee, dar nu putem rezolva problemele altora.
În concluzie, pentru a aplica concret conceptul de „Dezvoltare Personala” trebuie să înţelegem că se referă la orice activitate care ne ajută să evoluăm şi că datul de sfaturi, analiza şi diagnosticarea celor din jur şi alte elemente derivate care par a fi legate de dezvoltare sunt pur iluzorii.