Astăzi vom vorbi despre termeni ce pot ajuta investitorii să înţeleagă mai bine jargonul financiar. Cuvintele descrise ulterior pot fi puse deja puse în aplicare, fiind concepte consacrate: Ask/Bid, Market Capitalization, Dividend Yield, EPS, Prospectus.
Ask / Bid (Cerere / Ofertă)
Activele sunt prezentate de cele mai multe ori într-un format Ask/Bid. Cotaţia Bid reprezintă cel mai mare preţ pe care un cumpărător este dispus să îl ofere pentru un activ. Cotaţia Ask este cel mai mic preţ pe care un investitor l-ar acepta pentru vânzarea activului personal.
Atunci când ne aflăm în procesul de alegere al unei acţiuni, această cotaţie ne poate ajuta să aflăm preţurile atât de cumpărare cât şi de vânzare ale acesteia.
Market Capitalization (Capitalizare de piaţă)
Market Capitalization este termenul folosit pentru descrierea valorii totale a tuturor acţiunilor unei companii în circulaţie. Acest concept se calculează prin înmulţirea preţului actual al acţiunii (preţul de cerere) cu numărul de acţiuni de pe piață.
Acesta poate fi folosit şi ca „Market Cap”. Companiile care au un Market Cap de piaţă mai mic, prezintă şi un spaţiu mai mare de dezvoltare. Capitalizarea de piață mică este și o caracteristică specifică companiilor noi care prezintă un nivel de risc mai ridicat.
Dividend Yield (Randament din Dividende)
Randamentul dividendelor este un raport financiar (mai exact dividende/preţ de acţiune). Acesta ne arată cât de mult plăteşte o companie în dividende pe an în raport cu preţul acţiunilor proprii. Acesta este exprimat în procente şi poate reprezenta şi procentul plătit anual pe suma investită într-o firmă, doar din dividende.
Doar pentru că o companie oferă un dividend yield mare, nu inseamnă că este şi o investiţie sigură sau profitabilă. De cele mai multe ori, un randament crescut al dividendelor unei acţiuni este cauzat de o scădere a preţului.
EPS (Câstig per acțiune)
EPS sau Earnings Per Share este un mod comun între investitori de a măsura performanța unui stock pe piaţă. Acesta se calculează prin găsirea venitului net trimestrial sau anual al unei companii şi împărţirea acestuia la acțiunile circulante. Creşterile EPS pot prezenta optimism şi un semn că performanţa profitului este în creştere. În același timp o scădere poate fi un semnal de alertă pentru investitorul de rând.
Prospectus (Prospect)
Companiile cunoscute pentru acţiunile, obligațiunile şi fondurile mutuale oferite, trebuie să depună un prospect care oferă detalii asupra viitoarelor investiţii. Aici se pot găsi, de exemplu: expense ratio, politica de investiţii a fondului cât şi alte informaţii cu privire la fond. Investitorii se folosesc de acest document pentru a înţelege mai bine, dacă compania descoperită se va putea încadra în viitor sau nu în portofoliul personal.
Un alt lucru după care ne uităm este nivelul de risc care este dezvăluit în începutul prospectului şi descris mai detaliat ulterior. Pentru şi mai multă siguranţă, investitorii ar trebui să studieze situaţia financiară a companiei pentru a se asigura că aceasta funcţionează corect şi că îşi onorează toate angajamentele financiare, precum împrumuturi.