În articolul bazat pe titluri de stat, am discutat detaliat despre ce este riscul de credit şi cum este influenţat de acest rating oferit fiecărei ţări. Ratingul Fitch este folosit pentru a descrie stabilitatea şi siguranţa investiţiilor, atât şi viziunea de viitor asupra îmbunătăţirii sau înrăutăţirii situaţiei.
Vineri (05.11.2021), agenția a confirmat punctul de vedere neschimbat asupra ratingurilor de neplată în valută locală cât şi străină pe termen lung (IDRs) ale Bucureştiului ca fiind „BBB-” cu o perspectivă negativă de viitor. Vom enumera mai jos câteva dintre criteriile de evaluare alese de cunoscuta agenţie de rating şi calificativul oferit.
Profilul de risc este „Scăzut spre Mediu”
Potrivit viziunii Fitch, riscul moderat-scăzut în comparaţie cu partenerii internaţionali este stabilit de nesiguranţa serviciului de plăţi al Bucureştiului care poate slăbi neaşteptat în viitor din cauza unor venituri mai mici decât cele aşteptate, a creşterii cheltuielilor neanticipată sau a schimbării cerinţelor privind serviciul datoriei.
Desigur, acesta nu a fost singurul motiv pentru care Bucureştiul a primit acest rating, profilul de risc fiind o combinaţie între 4 factori cheie ce au îndeplinit scorul „Mediu” şi alţi doi factori care au luat scorul „Scăzut”.
Ajustabilitatea veniturilor este „Scăzută”
Acest calificativ reflectă capacitatea capitalei București de a genera venituri suplimentare în cazul unei posibile recesiuni economice. Astfel, în comparaţie cu alte oraşe din România, capitala are o şansă mai mare de a pica în cazul unei crize. Se pare însă că oraşul nostru are un record de creştere a veniturilor chiar şi în perioadele unei creşteri lente a PIB-ului.
Bucureștiul are o oarecare flexibilitate în ceea ce privește impozitele și taxele de proprietate, acestea reprezentând împreună 13% din veniturile de exploatare. Această marjă de libertate este presupusă să acopere mai puţin de 50% dintr-o scădere rezonabilă a veniturilor în cazul unei scăderi economice bruşte.
Lichiditatea pasivelor este „Scăzută”
Acest criteriu evaluează sistemul individual al orașului București pentru gestionarea datoriilor, lichidităţii şi a abilităţii de a rezolva erori fiscale. Astfel, acest calificativ se bazează pe limitele stabilite de guvernul central asupra împrumuturilor, inclusiv o limită anuală a serviciului de împrumut care să nu depăşească 30% din media ultimilor trei ani, să nu mai vorbim de restricţii privind ce tipuri de împrumuturi sunt realizate şi în ce derivate sunt investiţi banii.
Fitch Ratings ne mai prezintă şi că portofoliul investiţional al capitalei la finalul celui de-al treilea trimestru a fost dominat de 50% obligaţiuni, urmate de 31% credite oferite către instituţii internaţionale financiare, 16% credite oferite către ministerul de finanţe publice şi 4% bănci locale.
Ajustarea şi Menţinerea Cheltuielilor este „Medie”
Bucureştiul este cunoscut pentru recordul de control moderat al creşterii cheltuielilor de operare. Principalele responsabilităţi ale oraşului precum: asistență socială, transport public, servicii publice, cultură şi sport sunt non-ciclice. „Ne aşteptăm ca în anii 2021-2023 CapEx-ul oraşului să rămână ridicat, ceea ce va duce la deficite bugetare de 6% din veniturile totale în cazul nostru de rating”.
Capacitatea oraşului de a reduce cheltuielile ca şi răspuns la scăderea veniturilor este „Medie”. Oraşul poate reduce o parte semnificativă din investițiile sale, având în vedere ponderea lor mare. CapEx-ul nostru este volatil, variind între 10% şi peste 20% în perioada 2016-2020 din cheltuielile totale. Datorită perfomantei operaţionale bune şi a unei margini operaţionale în medie de peste 19% în 2016-2020, oraşul nu a avut nevoie să reducă cheltuielile de funcţionare.
În concluzie, creşterea ratingurilor al capitalei București și României va fi o misiune complicată dar nu imposibilă. Dacă încrederea în strategia guvernului ar creşte, aceasta prezentând reforme în domeniul cheltuielilor publice, şi am observa o vizibilă îmbunătăţire a nivelului datoriei externe, atunci am putea beneficia de o revizuire pozitivă a ratingurilor.