Termeni uzuali ce trebuie cunoscuţi de orice investitor [Bonds, Short Selling, Roth IRA…]

Procesul de investiţie poate părea foarte intimidant pentru cei care investesc pentru prima oară, datorită lipsei generale de cunoştinţe. Noi termeni nemaiauziţi îşi fac apariţia, alţii sunt cunoscuţi dar nu şi ce înseamnă. Este la fel de important să ştim termenii tehnici în domeniul financiar, cum am şti termenii tehnici, să spunem, în domeniul ingineresc.

În primul rând, ne facilitează comunicarea cu alţi cunoscători şi profesionişti. În al doilea rând, ne ajută să simţim că luăm decizii mult mai cumpătate şi să reducem sentimentul că totul este un joc de noroc. De aceasta, ne-am gândit să scriem articole în care alegem termeni care prezintă o importanţă deosebită. Vom încerca să scriem în paranteze o traducere românească sau chiar termenul ce există şi la noi.

Asset allocation (Alocarea activelor)

Un activ este orice formă de investiţie care poate aduce un profit. În această categorie intră cash, obligaţiuni, titluri de stat, acţiuni etc. Astfel termenul Asset Allocation este folosit pentru a descrie strategia de investiţii.

Cash

Ce înseamnă mai exact să investeşti în cash? Ştim cu toţii că se referă la bani, dar nici nu ştim că majoritatea avem deja investiţii în cash. Niște exemple de investiții în cash sunt depozitele bancare, titlurile de stat sau chiar obligaţiuni.

Bonds (Obligațiuni)

Obligaţiunile sunt instrumente financiare emise de către o entitate emitentă (corporaţie, stat etc.) cu scopul de a finanța un scop pe o perioadă de timp (însemnând de la luni la ani). Pe scurt, obligaţiunea este un împrumut de bani către un stat sau o corporaţie la care primeşti dobânda. Riscul acestor investiţii vine din situaţia din statul emitent sau în cazul corporaţiilor, în funcţie de cât de bine se descurcă.

Bear Market (Piața Urșilor)

Un bear market este definit ca fiind o perioadă nedeterminată în care acţiunile se afla în declin şi pot ajunge până la -20% sau mai mult. Acestea au loc de cele mai multe ori în timpul recesiunilor sau crizelor, precum cea din 2007-2008.

Bull Market (Piața Taurilor)

Este opusul pieţii urşilor, destul de logic. Acesta reprezintă perioada în care acţiunile cresc sau chiar îşi depăşesc limitele. Termenul „Bull” poate fi utilizat şi în descrierea unui individ care crede că piaţa va creşte. Acelaşi lucru poate fi spus şi de termenul „Bear”, folosit în contextul declinului.

Dividends (Dividende)

Odată cu achiziţionarea unui număr de acţiuni, firmele oferă din profitul lor şi o parte proporţională. Dividendele pot fi plătite săptămânal, lunar, trimestrial, bianual şi anual (exemplu: Coca Cola (KO) plăteşte pe quarter 0,41 cenţi pentru fiecare acţiune deţinută). Acestea pot fi plătite şi o singură dată şi poartă denumirea de dividende speciale.

Short-Selling (Vânzare în lipsă)

Poţi alege să cumperi un stock la preţ mic şi să îl vinzi când acesta are o valoare mai mare sau poţi să îl vinzi în lipsă. Procesul funcţionează astfel, tu împrumuţi de la cineva, partea lui de firmă promiţând ca o oferi înapoi (un fel de credit). Tu o cumperi la preţul actual şi o şi vinzi, aştepţi până când acesta scade la o valoare mai mică, o recumperi şi astfel faci profit între preţul cumpărat anterior şi cel actual. Un exemplu este să împrumutăm un măr a cărui valoare, ipotetic vorbind, este de 5 lei şi să îl vindem (astfel avem 5 lei). Dar tot trebuie sa il returnăm… Aşteptăm până când preţul mărului este 2 lei, îl cumpărăm atunci şi îl returnăm (astfel am făcut profit 3 lei).

Balance sheet (Bilanț)

Este o declaraţie a unei firme care oferă detalii despre ce active deţine (assets), cât şi despre ce datorii are (liabilities). Acesta este un document pe care investitorii îl folosesc pentru a determina sănătatea unei companii, când aleg stock-urile în care să investească.

Capital Gain/Loss (Pierdere/Câstig de capital)

La fel cum îi precizează şi numele, reprezintă profitul sau pierderea înregistrată atunci când vinzi acţiunea. Dacă investim acum într-o acţiune ce valorează 30 de lei şi o vindem la 25 de lei, vom înregistra o pierdere de capital de 5 lei.

Roth IRA sau Individual Retirement Account (Cont Individual de pensionare/Fonduri de pensie)

Roth IRA este un cont în care investeşti bani pe care o să îi primeşti la pensionare. Aceştia sunt taxabili la depunere, neavând o sumă minimă obligatorie, dar pot fi crescuţi şi scoşi fără nici o taxă. La noi în ţară, am avea, un echivalent, fondurile de pensie. Diferenţele sunt: deductibile fiscal la depunere, sumă minimă necesară, nişte comisioane şi impozitul de 10% la scoatere.



Termeni uzuali ce trebuie cunoscuţi de orice investitor [Bonds, Short Selling, Roth IRA…] publicat: 2021-09-30T11:14:04+02:00, actualizat: 2023-12-27T18:21:57+02:00 by FinMate.ro