Pe vremuri dacă doreai să investeşti în imobiliare aveai nevoie de sume gigantice, ca să nu mai zic de timp liber şi curaj pentru a căuta pe piaţă, vorbi cu străini, achiziţiona, găsi cumpărători sau chiriaşi etc. Dar nu toată lumea are posibilităţile financiare sau timpul pentru a începe acest drum anevoios. Aici vine rolul REIT-urilor (Real Estate Investment Trust), care sunt companii ce deţin şi operează imobiliare şi generează surse de venit continue.
Acestea pot fi văzute şi ca nişte fonduri mutuale ce unesc capitalul a mai mulţi investitori. Astfel oferind o şansă şi celor cu sume mici de bani să investească în imobiliare. Aceștia la final, câştigă din dividende şi din creşterea preţurilor acţiunilor REIT.
Cum funcţionează un REIT?
Modelul de afacere al REIT-urilor este uşor de înţeles. Acestea cumpăra şi îngrijesc imobiliare, le oferă spre chirie, iar din plăţile obținute, o parte sunt servite investitorilor sub formă de dividende. Acestea se pot specializa pe anumite sectoare precum: clădiri de birouri, depozite, laboratoare de cercetare, centre comerciale, închisori, păduri şi multe altele.
Am crede că acestea sunt un instrument al viitorului, dar au apărut pentru prima dată în 1960, când Congresul american a dorit să faciliteze accesul tuturor investitorilor, mai ales al celor mici, către produse imobiliare ce produc venituri. Pentru ca o companie să se încadreze ca REIT, trebuie să respecte anumite prevederi ale legislaţiei. Să enumerăm câteva mai interesante:
- Trebuie să distribuie 90% din profitul impozabil acţionarilor sub formă de dividende;
- Să aibă cel puţin 100 de investitori după primul an de existenţă;
- Jumătate din acţiunile acesteia, nu pot fi deţinute de cinci sau mai puţin acţionari;
- Cel puţin 75% din venituri trebuie să provină din chirii.
De ce aş investi într-un asemenea stock?
Dacă dorim să creăm un portofoliu de investiţii cât mai diversificat, atunci aceste instrumente pot fi alegerea potrivită pentru partea de dividende. Ca şi creştere, luând în vedere că marea parte a veniturilor sunt oferite spre investitori, ne putem da seama că evoluţia acestora este minimă şi înceată, însă pot arăta de interes pentru cei care vor un venit pasiv.
De menţionat că acestea pot fi cumpărate şi vândute foarte uşor, fiind tranzacţionate ca şi ETF-urile sau alte tipuri de acţiuni. Timpul poate fi redus enorm ştiind că ne putem baza pe un sector, mai bine decât o singură clădire. Eu personal, văd REIT-urile ca un echivalent al ETF-urilor, doar că pe domeniul imobiliar. Am alege un ETF, pentru a nu pune toţi banii într-o singură firmă. Acelaşi lucru putem face şi cu un REIT. Totuşi, să nu uităm că există şi ETF-uri care se bazează pe REIT-uri.
Mai jos vom enumera câteva dintre cele mai mari REIT-uri:
- Annaly Capital Management – 130 Miliarde $
- Prologis – 97.8 Miliarde $
- Welltower – 50 Miliarde $
- American Tower – 47.23 Miliarde $
În concluzie, în zilele noastre există destule metode de a începe să investim în domeniile în care ne dorim, fiind nevoie doar de răbdare şi atenţie. Trebuie să ne aducem aminte că există riscuri în orice tip de investiţie. Chiar dacă REIT-urile prezintă dividende atractive, pot prezenta pierderi la fel ca şi oricare alt activ.
De asta, trebuie să alegem REIT-uri care au echipe de management solide, ani de plăţi de dividende la timp şi care sunt tranzacţionate public pentru a beneficia de lichiditatea descrisă mai sus. Este posibil să deţineţi REIT-uri indirect fără să vă daţi seama. Dacă aveţi bani investiţi în fonduri mutuale sau în pensii private, e o sansă să aveți o surpriză.