Există multe tipuri de investiţii pe lumea aceasta şi a venit vremea să vorbim despre Peer to Peer şi cum să obţii un randament mare. Aceste investiţii ne pun în locul marilor bănci ce oferă împrumuturi. Site-urile web de Peer-to-Peer Lending conectează debitorii direct la creditori (în cazul nostru, noi, investitorii). Aceste platforme sunt văzute ca o alternativă la împrumuturile tradiţionale de la o bancă sau de la un creditor online.
Fiecare site are propriile sale tarife şi condiţii pentru tranzactionarea acestor instrumente. Dar acum se naşte şi întrebarea, de ce ai împrumuta bani unor străini? Răspunsul e simplu, un randament de 9-10%. Cele mai bune site-uri web de acest gen oferă mai multe tipuri de împrumuturi şi rate ale dobânzii competitive, la pachet cu comisioane mici. Să nu mai vorbim că au un proces de aplicare simplificat şi îşi evidenţiază uşor calificările împrumutaţilor.
Ce este Bondora şi cum poţi câştiga un randament de 6.75%?
Bondora este o firmă din Estonia ce leagă investitori şi creditori cu scopul de a crea câştiguri pentru ambele părţi. Aceştia se bazează pe ideea de a prezenta ambelor părţi la ce să se aştepte şi a tuturor detaliilor. Oferind încredere, se crează oportunitatea încheierii unui contract avantajos. Astfel, se reduce incertitudinea care poate împiedica să fie încheiată o înţelegere reciproc avantajoasă.
Dacă ai mai investit în aceste site-uri Peer-to-Peer Lending, nu e ceva ce nu ai mai auzit. Ce este diferit atunci? Cei de la Bondora au creat un produs denumit „Go & Grow” ce prezintă riscuri reduse, lichiditate rapidă şi un randament de 6.75%p.a. Deci, cam aproape toate caracteristicile unui depozit mai avantajos.
Dacă ţi se pare interesant instrumentul şi vrei să începi să investeşti şi tu, accesează Acest Link și începe cu un bonus de 5 Euro.
Care sunt riscurile şi la ce să avem grijă?
Să nu uităm, ca în orice tip de investiţie, există riscuri și nici aici nu sunt excluse. Înainte de a decide să investeşti, este foarte recomandat să contactezi un consultant financiar din partea Bondora sau să consulți declarația de risc. În cazul în care dorim să investim, folosind celelalte două produse, treaba devine complicată. Riscurile pot varia, iar temele trebuie să ni le facem singuri. Nu putem investi în orice credit orbește. Trebuie să ne uităm după anumite criterii, de care voi vorbi într-un alt articol.
Principalele riscuri pentru cele trei produse, pee care trebuie să le aprofundăm sunt:
- Aceste active nu sunt garantate de vreun fond de stat;
- Poţi pierde bani foarte uşor dacă nu eşti atent;
- Profiturile pot fi mai mici în urma unor decizii financiare neinspirate;
- Posibile întârzieri de plată.
Cu toate cele enumerate mai sus, platforma Bondora a reuşit să strângă un scor de 4.6 din 5 stele. Având peste 7500 de review-uri pe Trust Pilot, din care 95% peste 4 stele. Cu puţină atenţie putem reuşi să scoatem un randament destul de măricel, dar mereu trebuie să facem o analiză atentă asupra tuturor detaliilor.
Concluzie
Dacă dorim să ne diversificăm şi mai mult portofoliul investiţional şi să încercăm şi alte tipuri de instrumente financiare, atunci am putea opta pentru aceste platforme. Eu personal am ales această platformă pentru un prim review datorită instrumentului Go & Grow care pare promiţător în comparaţie cu depozitele noastre.
Când am început să investesc în credite, aceasta a fost şi prima mea platformă pe care m-am înregistrat. Totuşi, nu aş recomanda pentru începători acest tip de investiții, ci aş recomanda ETF-urile ca un instrument ce prezintă un nivel mic spre mediu de risc.