Nimănui nu-i place să aibă datorii pe care nu le poate plăti, mai ales când avem şi creditori care ne stresează şi mai tare pe bună dreptate. Dar în acelaşi timp, dacă suntem nevoiţi să le facem, este foarte dificil să le plătim la timp fără un plan bine gândit. Odată realizat și aplicat cu succes putem modifica planul pentru orice tip de problemă avem sau chiar putem iniţia un nou tip de plan pentru creşterea capitalului propriu.
Pentru început, cel mai important pas este să nu intrăm în panică, pentru că în acel moment ne întunecăm gândirea. Trebuie să ne aducem aminte că există destule soluţii care să ne ajute să scăpăm de datorii. Hai să trecem prin câţiva paşi pentru a determina exact cum ne putem descurca cu această soluţie complicată.
1. Analizăm uşor scenariul în care ne aflăm şi revizuim strategia
Acum că am decis să schimbăm ceva în privinţa datoriilor acumulate, să facem o listă cu toate cheltuileli, veniturile şi datoriile pe care le avem. Ce putem face pentru a mări veniturile, dar pentru a minimaliza cheltuieli? Ce sumă ne trebuie pentru a scăpa de datorii şi în cât timp o putem strânge? Acestea sunt doar câteva întrebări pe care le putem utiliza pentru a oferi o evaluare cât mai corectă a problemei.
Odată ce avem toate aceste date numerice şi răspunsuri, va urma partea complicată şi aceea de a încerca să găsim un punct de mijloc în care nici nu murim de foame, dar nici nu ne abatem de la plan. Fiecare zi poate reprezenta o ocazie de a adăuga ceva la planul realizat de noi.
2. Încercăm să nu mărim datoria şi să grăbim procesul
Având situaţia în control, trebuie să ne chinuim şi să o menţinem aşa. Din această cauză, o altă datorie în plus, ar da toate calculele noastre peste cap şi tot acest proces ar trebui modificat sau chiar luat de la capăt. Să ne imaginăm că avem cazul ipotetic în care am plătit toate ratele pe care le aveam luna asta şi ne mai rămân nişte bani cu care nu facem nimic. Trebuie să abordăm o gândire de viitor şi să îi folosim pentru a grăbi procesul de scăpare a datoriilor, mai ales când nu putem şti cum va evolua inflaţia în ţara noastră.
Putem încerca şi să luăm un job part-time sau un side hustle pentru a încerca să mai mărim veniturile, dar asta doar dacă ne permite timpul personal şi sănătatea. Degeaba scăpăm de datorii, dacă nu ne putem trăi viaţa pentru că ne-am incapacitat singuri.
3. Menţinem cele învăţate şi după ce am scăpat de datorii
Am tot repetat paşii 1 şi 2, până când uşor uşor, am ajuns în acel punct de vis în care suntem nişte oameni liberi, fără credite de plătit şi cu viitorul în faţă. Nu ar fi păcat să ne umplem iar de datorii şi să ajungem fix în acelaşi punct din care am plecat? Este important, exact ca şi nişte obiceiuri sănătoase pe care nu dorim să le pierdem, să utilizăm aceste etape şi după ce am scăpat de acea perioadă stresantă.
În viaţa aceasta din păcate, nimic nu ne este oferit pe tavă. Trebuie să învăţăm să muncim din greu pentru ce ne dorim şi acest concept de „muncă” trebuie definit corect. Munca trebuie vazută ca fiind o activitate plăcută, pe care dorim să o facem şi pentru care ne trezim zilnic cu plăcere.