Revenim cu al cincilea articol din seria „Termeni ce trebuie cunoscuţi de toţi investitorii. Astăzi vom vorbi despre: CapEx, IDRs, Amalgamation, Angel Investor și Bankruptcy.
CapEx / Capital Expenditure (Cheltuieli de investiţie)
CapEx sunt fonduri utilizate de o companie pentru a moderniza, întreţine sau chiar achiziţiona active fizice precum proprietăţi, fabrici, tehnologie, clădiri sau echipamente. CapEx-ul este folosit de cele mai multe ori pentru a finanța noi proiecte sau investiţii benefice unei companii.
Utilizarea acestui CapEx pe active deţinute poate însemna repararea unui acoperiș al clădirii sediului, construirea unei noi fabrici sau echiparea cu noi ustensile. Scopul acestor cheltuieli este de a creşte domeniul de lucru sau pentru a introduce anumite beneficii economice operaţiunii, precum un cost scăzut de fabricare.
IDRs / Incentive Distribution Rights (Drepturi de distribuire a stimulentelor)
IDR-urile oferă unui partener general un anumit procent din ce în ce mai mare din fluxul de numerar distribuibil. Acestea sunt foarte întâlnite în principal în MLP-uri, IDR-urile descriind creşterile distribuţiei pe unitate către partenerii limitaţi (limited partners).
La fel ca şi REIT-urile, MLP-urile sunt nevoite să distribuie investitorilor peste 90% din profitul realizat. Diferenţa vizibilă dintre acestea este domeniul de lucru, MLP-urile fiind legate de industria petolieră sau alte resurse naturale. Aici intră activităţile de extracţie, depozitare, explorare, transport etc.
Amalgamation (Amalgam)
Un amalgam este o combinaţie de două sau mai multe companii într-o nouă entitate. Acestea vor fuziona împreună, dând naştere unei entităţi juridice complet noi, pentru a găzdui activele şi pasivele combinate ale ambelor companii. Câteva tipuri de amalgame sunt: conglomeratele, concernele, market extension merger, uniuni verticale, uniuni orizontale etc.
Acest proces are loc în mod obişnuit între două sau mai multe companii care lucrează în aceeaşi linie de activitate sau măcar au o oarecare asemănare în operaţiuni. Scopul combinării este de a diversifica activitatea de lucru sau pentru a-şi mări gama de servicii. Firma slabă (cedentă) este absorbită în compania mai puternică, creând o unitate nouă cu mai multe active disponibile şi cu o nouă clientelă puternică şi numeroasă.
Angel Investor (Investitor de tip Angel)
Un investitor de tip Angel (cunoscut şi ca investitor privat sau finanţator pentru îngeri) este o persoană cu un capital mare care doreşte să ofere sprijin financiar micilor antreprenori sau startup-urilor, în schimbul deţinerii unei părţi din companie. Pe vremuri, aceşti investitori se găseau printre prietenii sau familia unui antreprenor, însă în zilele noastre cu ajutorul internetului, oricine poate deveni un finanţator pentru îngeri.
Scopul acestor investiţii unice este de a ajuta o afacere să demareze sau de a oferi un impuls puternic pentru a susţine şi a duce compania prin etapele de început dificile. Odată cu oportunitatea imensă de viitor vine şi un risc gigantic, iar din acest motiv aceste investiţii nu ocupă mai mult de 10% din portofoliul individual al acestor investitori.
Bankruptcy (Faliment)
Falimentul este o nefericită procedură legală care implică o întreprindere sau o persoană care nu poate să îşi îndeplinească plăţile datoriilor. Acest proces începe cu o petiţie depusă de debitor sau în numele creditorilor. Astfel, toate activele entităţii care a împrumutat sunt evaluate şi măsurate valutar pentru a fi utilizate la rambursarea integrală sau măcar a unei părți din datoria restantă.
Există o şansă de a scăpa de datorii, dacă debitorul primeşte un ordin de descărcare ce îi oferă libertatea de a nu mai plăti datoriile specificate în ordin. În plus, orice creditor care este înscris în acest ordin de descărcare nu poate iniţia în mod legal niciun tip de activitate de colectare, precum apeluri telefonice, trimiteri de scrisori sau trimiterea unui recuperator împotriva entităţii care a împrumutat banii, atâta timp cât acel ordin este în vigoare.