Ştiai că poţi fi plătit pentru deţinerea de acţiuni?

Anumite companii, la finalul anului, plătesc investitorilor un bonus din profitul acumulat. Acestea sunt direct proporţionale cu numărul de acţiuni şi sunt influenţate de diferiţi factori externi cât şi interni. Dividendele pot fi plătite sub formă de numerar în contul investitorului, sub formă de acţiuni sau chiar titluri de capital.

Cum funcţionează dividendele?

Dividendele sunt elemente financiare importante care ne pot spune o grămadă de lucruri despre compania emitentă şi despre sănătatea ei financiară. Acestea pot semnala succesul unei companii, doarece pentru a putea servi dividende consecvent este nevoie de un profit net superior raportat de aceasta.

Pentru investitorul de rând, aceste dividende servesc ca o sursă destul de populară de venit pasiv din investiţii. Vorbind de compania care emite, aceasta reprezintă o modalitate de a redistribui profiturile către acţionari, ca un mijloc de mulţumire pentru sprijinul şi încrederea acordată şi de a încuraja investiţii suplimentare.

Un alt detaliu după care sunt diferenţiate divindentele este perioada de timp după care sunt oferite:

  • Normale = sunt oferite anual după realizarea situaţiei financiare
  • Interimare = sunt plătite pe baza unei situaţii financiare provizorii (acestea sunt plătite în avans, lunar, trimestrial sau semianual)

De ce am cumpăra acţiuni care oferă dividende?

Acţiunile care oferă dividende se pot dovedi a fi un flux stabil de venituri în portofoliu individual. Dividendele care cresc anual sunt o armă puternică împotriva inflaţiei. Dacă dorim să achiziţionăm acest tip de acţiuni, este bine să ne uităm după companii puternice care nu mai trebuie să reinvestească atât de mulţi bani înapoi în afacerile sale.

Există companii care au o creştere rapidă şi mare, cum ar fi cele de tehnologie sau biotehnologie care rareori plătesc dividende sau chiar deloc, deoarece se axează pe reinvestirea continuă a profiturilor în menţinerea acestei evoluţii. De menţionat că dividendele nu sunt garatate. Acestea sunt 100% la alegerea consiliului de administraţie, în comparaţie cu titlurile de stat sau REIT-urile.

Regi, Aristocraţi şi Campioni

Există un criteriu interesant de selectare a companiilor care oferă dividende în funcţie de anumite titluri regale, precum regi, aristocraţi, campioni şi unul care e mai puţin folosit, împărat.

1. Campionii Dividendelor

Pentru ca o firmă să devină campion al dividendelor trebuie să fi parcurs 25 de ani de dividende, având o creştere consecutivă. Aceştia sunt asemănători cu aristocraţii, însă se diferenţiază prin: lipsa lor de pe indicele bursier S&P 500 şi faptul că lista lor se schimbă lunar. În momentul de faţă, există cel puţin 100 de campioni ai dividendelor (140 la momentul scrierii acestui articol).

2. Aristocraţii Dividendelor

Lista aristocraţilor este mai mică fată de cea a campionilor fiind formată din peste 60 de companii. Pentru a deveni un aristocrat trebuie să ai din nou 25 de ani de dividende consecutive şi crescute, dar trebuie să te regăsești și pe lista S&P 500. Aceasta sunt actualizate în fiecare an şi nici o companie nu este garantată să păstreze titlul după ce l-a primit. Dacă ai ratat o lună de dividende sau ai uitat să creşti preţul, acest titlu poate fi revocat.

3. Regii dividendelor

Dacă ţi se părea dificil să fii aristocrat al dividendelor, o să te uimească ce înseamnă să fii rege. Îţi trebuie cel puţin 50 de ani de dividende crescute pentru a putea evolua în rangul regal. Dacă ne oprim să ne uităm înapoi 50 de ani şi să ne gândim la toate evenimentele care s-au întâmplat, vom vedea cu alţi ochi aceste companii care au reuşit să aducă venituri investitorilor de aproape câteva decenii.

4. Împăraţii dividendelor

Este destul de logic ca o companie care a trecut de 100 de ani de dividende crescute să fie denumită cu cel mai mare rang al regalităţii, nu? Din păcate nu avem o companie care să fi făcut această reuşită. Însă putem cataloga trei dintre cei mai buni regi ai dividendelor şi să alegem unul care să fie cel mai bun. În momentul de faţă există o luptă continuă între American States Water, Dover şi Genuine Parts.

Dividendele sunt o importantă parte din portofoliul oricărui investitor, precum o au şi acţiunile blue chip, growth sau defensive, mai ales dacă dorim o componentă de venit pasiv. Sunt acestea perfecte pentru toată lumea? Probabil că nu, luând în vedere că nu aduc acele randamente pe care ni le dorim cu toții. Dar cu cât creştem pe linia de regalităţi, cu atât putem să fim mai siguri de investiţiile noastre.



Ştiai că poţi fi plătit pentru deţinerea de acţiuni? publicat: 2021-10-28T17:56:45+02:00, actualizat: 2023-12-27T18:21:57+02:00 by FinMate.ro