Joia aceasta (28.10.2021), liderul de piaţă social media Facebook a anunţat că îşi va schimba denumirea în Meta (motivul fiind din cauza unor scandaluri iscate de practici privind dezinformarea). Acest nume a fost inspirat de ambiţia companiei de a se dezvolta într-un alt domeniu, diferit de cel al reţelelor de socializare, în care a investit deja sume imense.
Metaversul este noul termen utilizat pentru a descrie următorul pas în evoluţia internetului şi a modului cum ştim reţelele de socializare. Realitatea virtuală şi realitatea augmentată sunt tehnologiile ce vor ajuta să conecteze cei aproapre trei miliarde de utilizatori prin intermediul mai multor dispozitive şi aplicaţii.
Suntem martorii unei noi ere în care totul legat de conceptul internetului se va schimba complet, viitoarele iterații fiind alcătuite din spaţii virtuale 3D partajate, conectate într-un univers virtual perceput (ceva asemănător aplicaţie Pokemon Go, doar că la o scară mult mai mare).
Ce schimbări aduce asta pentru utilizatorii de aplicaţii Facebook, Instagram, Whatsapp?
Această schimbare a fost anunţată de directorul executiv Mark Zuckerberg la conferinţa anuală despre realitate virtuală Facebook Connect. Meta va fi „firma lider” care va reuni toate afacerile, inclusiv Whatsapp şi Instagram deţinute de companie. Asta înseamnă că celelalte platforme de socializare îşi vor păstra numele.
Un exemplu asemănător de schimbare de strategie de branding, a mai fost reîntâlnit şi în cazul Google din anul 2015, când şi-a redenumit „liderul” Alphabet, iar acest titlu nu a prins foarte bine la populaţie. Poate în cazul Facebook vom avea un feedback mai pozitiv, mai ales că viitorul pare promiţător. Din 1 decembrie, Facebook va figura pe piaţa bursieră sub denumirea de MVRS.
Divizia VR/AR va fi singura care va suferi şi ea o modificare de nume din Facebook Reality Labs în simplu, Reality Labs. Aceasta va deveni o unitate ce va raporta separat, iar Mark a precizat că această investiţie va reduce profitul total din exploatare din acest an cu aproximativ 10 miliarde de dolari. Cu toate acestea, ieri acţiunile Facebook au crescut cu 3%.
Ce este Metaversul şi cum ne va influenţa?
Dacă am putea compara metaversul cu impactul pe care l-au avut smartphone-urile, atunci realitatea virtuală reprezintă apariţia primelor telefoane mobile din anii 1980. În viitorul apropiat, nu ne vom mai folosi de telefoane, calculator sau televizor pentru a ne bucura de lucrurile plăcute, ci ne vom bucura de toate printr-o simplă cască/pereche de ochelari.
Metaversul este o lume virtuală ce ar trebui să conecteze şi să încorporeze tot felul de medii digitale de la jocuri, la fitness, petreceri, social media ș.a. În timp ce realitatea virtuală este cunoscută pentru rolul din evoluţia jocurilor video, această lume ar putea fi utilizată pentru activităţi de zi cu zi sau pur şi simplu pentru o socializare mai facilă.
Cu fiecare zi, an sau deceniu, totul se metamorfozează şi noi minuni sunt descoperite zilnic. Desigur, mai avem ceva de aşteptat până ne putem bucura de ele deoarece se află în primele etape de lucru.
Oare rezultatul acestei minunate lumi digitalizate va aduce lipsa totală de contact fizic?