Cele 5 reguli de aur oferite de Warren Buffet în investiții

Odată cu apariţia virusului Covid-19, majoritatea oamenilor au fost obligaţi să rămână în casă şi să îşi găsească noi modalităţi de a câştiga un venit. Mulţi au descoperit magia investiţiilor în acţiuni, ce se prezintă ca depozite cu un randament măricel sau ca nişte jocuri la loterie pentru intelectuali. Însă adevărul este puţin diferit şi sunt mulţi care au reuşit să îi ofere o definiţie cât mai sinceră. Unul dintre favoriții noștri rămâne Warren Buffet.

Cine e Warren Buffet?

Investitor, om de afaceri şi filantrop american, este considerat ca fiind unul dintre cei mai mari şi mai buni investitori din lume. Acesta are onoarea de a fi denumit al şaselea cel mai bogat om din lume. Acesta a condus timp de aproape 54 de ani firma proprie, Berkshire Hathaway, care a adus un randament anual de 20% pentru deţinătorii de acţiuni.

Care sunt cele 5 reguli?

1. „Regula numărul 1 a lui Warren Buffet: Nu pierde bani. Regula numărul 2. Nu te abate de la regula numărul 1.”

Ironia acestei reguli este că însăşi Buffet a pierdut billioane de dolari pe toată perioada vieţii lui. Înseamnă că, ceea ce a spus el nu este valid? Din contră, regula nu se referă la faptul că nu trebuie să pierzi niciodată bani, ci să îţi construieşti o mentalitate corectă asupra conservării capitalului. Pe scurt, nu trebuie să luăm decizii niciodată pe bază de emoții. Mereu trebuie să lucrăm când e vorba de a ne interesa despre o firmă. Indiferent dacă o facem profesional sau ne jucăm la noroc banii.

2. „Niciodată nu investi în afaceri pe care nu le întelegi.”

Dacă investeşti într-un stock doar pentru că e popular sau pentru că e cunoscut, eşti predispus eşecului datorită unei lipse de cunoștințe. Niciodată, nu investim fără ca măcar să înţelegem cu ce ocupă sau cum funcţionează firma aleasă. Imaginează-ţi că ţi se prezintă un individ în faţa uşii tale care spune că poţi investi în firma lui. Acesta oferă doar un nume şi un preţ. Ai fi la fel de predispus să îţi arunci banii in această investiție?

3. „Dacă nu eşti comfortabil să deții o acțiune pentru 10 ani, nu ar trebui să o deții pentru 10 minute.”

Tot Warren Buffet a mai spus într-o conferinţă de investiţii că perioada pentru care el ţine banii investiţi sunt pentru totdeauna. Aici se diferenţiază şi majoritatea celor care investesc şi cei care speculează, detaliul fiind timpul. Investind pe perioade de timp lungi, poţi bate jocul pieței. Așa scapi de orice sentiment de a scoate banii la perioade nefavorabile sau în perioade când creşterea abia începe. De asemenea, trebuie să ştim şi când vindem, pentru că unele firme pot suferi anumite probleme, valoarea acestora scade şi atunci intervine regula 1.

4. „Este mult mai bine să cumperi o firmă extraordinară la un preț acceptabil, decât o firmă acceptabilă la un preț extraordinar.”

Legându-ne de sfatul anterior, trebuie să ţinem cont și de preţul la care cumpărăm un stock. Nu trebuie să confundăm prețul cu valoarea pe care ni-l oferă. De aceea, trebuie să stabilim nişte criterii pentru care alegem o firmă în care să investim. Până la urmă, la finalul zilei, deţinem un procent din aceea firmă şi dorim să ne şi atragă.

5. „Când investeşti, inovează, nu urmări.”

Este foarte uşor să găseşti online o strategie sau un guru care să ne învețe să investim. Dar, într-un final, fiecare trebuie să îşi dezvolte propriul stil de investiţii. De aici vine, de asemenea, şi renumita lui vorba „Pentru a fi un bun investitor, trebuie să te îndepărtezi personal de fricile şi lăcomia oamenilor din jurul tău, ceea ce este aproape imposibil„. Desigur, trebuie să ştim şi când să ascultăm din când în când un sfat. Mai ales când ne aflăm la început şi căutăm un start al drumului personal în investiţii.

Concluzie

În final, toate aceste reguli pot fi aplicate şi în viaţa de zi cu zi. Important este nu doar să le citim sau să le înţelegem, ci şi să le aplicăm. Primii paşi sunt cei mai importanţi! Aceștia ne pot înrădăcina principii pe care le vom urma pe tot parcursul vieţii.Cele 5 reguli de aur oferite de Warren Buffet în investiții publicat: 2023-07-27T09:08:00+02:00, actualizat: 2023-07-27T09:45:06+02:00 by FinMate.ro