A şasea ofertă publică pentru vânzarea titlurilor de stat Fidelis a intrat în acţiune în dată de 18 noiembrie. Aceasta se va termina pe data de 10 decembrie. Ministerul Finanţelor a reuşit prin intermediul celorlalte cinci oferte derulate să atragă finanţări de aproape 8 miliarde de lei.
Acestea pot fi achiziționate prin intermediul băncilor partenere, precum: Banca Transilvania, Banca Comercială Română sau Banca Română de Dezvoltare. Pot fi achiziționate și pe site-urile Ministerului Finanțelor şi al Bursei de Valori Bucureşti. Valoarea minimă care poate fi subscrisă este de 100 de lei sau 100 de euro, în funcţie de valuta aleasă de către investitor.
Detalii importante ce trebuie ştiute despre titlurile de stat
Înainte de a discuta de valorile cupoanelor şi alte statistici vom enumera câteva detalii importante, utile pentru orice investitor:
1. Titlurile de stat, fie ele Fidelis sau Tezaur, sunt neimpozabile, ceea ce înseamnă că la finalul duratei obligațiunii, suma va fi scutită de plata impozitului în valoare de 10%.
2. Persoanele care se răzgândesc în privinţa acestor investiţii au posibilitatea de a anula subscripţia. Posibil, dar numai în perioada de subscriere. Dacă acest termen a fost ratat, investitorii vor trebui să aştepte până la finalizarea termenului. Titlurile de stat Fidelis pot fi vândute pe piaţa secundară sau bursieră.
3. În cazul unui deces, dreptul de proprietate al acestor titluri de stat va surveni automat moştenitorilor legali, deci nu se vor pierde nici suma, nici dobânda, dar nici nu se va anula subscrierea.
4. Orice persoană fizică cu vârsta peste 18 ani, poate investi în aceste instrumente financiare, având unul dintre cele mai mici riscuri.
Randamentele investițiilor Fidelis
Ministerul finanţelor va oferi titluri de stat atât în RON cât şi EURO. Perioadele vor fi de 1 an şi 3 ani, iar instrumentele se vor prezenta astfel:
– Pentru cupoanele în lei cu scadență de 1 an se va beneficia de o dobândă de 4%/an. Suma subscrisă fiind de 73 mil. de lei.
– Pentru cupoanele în lei cu scadență de 3 ani se va beneficia de o dobândă de 4.6%/an. Suma subscrisă fiind de 12 mil. de lei.
– Pentru cupoanele în euro cu scadență de 3 ani se va beneficia de o dobândă de 1.8%/an. Suma subscrisă fiind de 10 mil. de lei.
Cu toate aceste creşteri, trebuie specificat şi faptul că, din păcate, statul plăteşte dobânzi la jumătate faţă de rata inflaţiei. Interesant este faptul că, în aceste condiţii, titlurile de stat se prezintă mult mai atractiv faţă de depozitele bancare, care plătesc aproape un sfert din rata inflaţiei.
Concluzie
Dacă doreşti o investiţie mai sigură pentru o perioadă mai lungă, care să ofere o dobândă mai mare ca un depozit, atunci titlurile de stat Fidelis pot reprezenta cea mai bună alegere. Înainte de a face orice pas este indicat să verificăm atât avantajele cât şi dezavantajele titlurilor de stat, să vedem care dintre cele două tipuri ne sunt mai benefice (Fidelis sau Tezaur) şi care sumă de bani nu ne va trebui în scurt timp şi ne putem lipsi de ea.