Termenii prezentaţi astăzi se vor concentra pe concepte financiare folositoare în definirea și alegerea unei acțiuni: Share, Alpha, Beta, Credit Risk și Annuity.
Share (Acțiune)
Acțiunile reprezintă o unitate unică de proprietate sau un activ financiar. O explicaţie şi mai simplă este aceea că, este o parte dintr-o companie care poate fluctua în sus sau în jos, depinzând de diferiţi factori ai pieţei. Termenul este folosit şi pentru a descrie „Stocks„.
Alpha (Indicatorul Alfa)
Alpha este unul dintre cei cinci indicatori importanți pentru alegerea unei investiții pe plan tehnic. Celelalte sunt: beta, deviația standard, R-pătrat și raportul Sharpe. Indicatorul Alfa măsoară performanța unei investiţii de a returna profit în comparaţie cu indicele pieţei sau cu alt indicator larg cu care este comparat.
Astfel îl putem utiliza în domeniul financiar pentru a măsura succesul unei strategii de investiţii a unui investitor/manager de portofoliu care reuşeşte „să depăşească câştigul mediu din piaţă” în decursul unei perioade. Un alfa egal cu 0, inseamnă că valoarea acesteia se potriveşte cu cea de referință. Indicatorul alfa este direct proporțional cu rentabilitatea unei investiții.
Beta (Indicatorul Beta)
Indicatorul Beta măsoară volatilitatea relativă a unei investiții, fiind un indiciu dacă aceasta este una bună sau una riscantă pentru portofoliul individual. Beta este folosit în comparație cu prețul unei acțiuni din piață în ansamblu. Numărul de bază pentru beta este 1, ceea ce indică faptul că prețul titlului se mișcă exact în același ritm în care se mișcă piața.
Dacă acesta este mai mic decât 1, înseamnă că stock-ul este mai puțin volatil decât piața, în timp ce dacă acesta este mai mare ca 1, indică faptul că prețul său este mai volatil decât piața. Dacă dorim totuși să investim, ne trebuie multă atenție.
Credit Risk (Risc de credit)
Riscul de credit este posibilitatea unei pierderi de capital integral din cauza apariţiei incapabilității de plată a obligaţiilor contractuale de către debitor. Dacă alegem să investim în împrumuturi sau titluri de stat, există o posibilitate să nu ne mai primim banii, dacă cel care a cerut împrumutul, nu îi poate înapoia. Este acelaşi risc pe care banca şi-l asumă când ne oferă o sumă de bani sub forma unui credit.
Pentru reducerea acestui risc, de obicei companiile de creditare cer o garanţie sub forma unui activ personal. Aşa s-au creat creditele cu ipotecă sau în care lași garanţie maşina, un inel etc. În cazul în care nu vei putea plăti acel credit, banii vor fi restituiţi investitorilor prin vânzarea garanţiilor.
Annuity (Anuitate)
Anuitatea este o serie de plăți la intervale regulate către o instituţie financiară, pentru reîntoarcea sumei inițiale investite. Exemplu de anuităţi cunoscute la noi în ţara sunt: conturile de economii, plăţile lunare ipotecare, plăţile lunare de asigurare sau plăţile pensiilor. După frecvența plăţii, acestea pot fi anuale, lunare etc. Astfel, dacă creditul este suma de bani împrumutată, anuitatea este procesul stabilit de întoarcere a acelei sume.
O dobândă este câştigată pe lângă suma oferită de investitor/instituţia financiară şi aceasta este plătită în adaos la rata lunară. Astfel, banca câştigă atunci când noi cerem un împrumut printr-un adaos lunar ce reprezintă dobânda cerută. Dacă noi deschidem un depozit bancar, banii sunt oferiţi băncii ca împrumut pe o durată stabilită şi vom câştiga dobândă.