Depozitul bancar, cel mai sigur venit pasiv

Una dintre cele mai sigure forme de investiţii actuale pe piaţă rămâne deschiderea unui depozit bancar. În România poţi atinge un randament anual de până la 4%, fără a avea grija unei piețe volatile sau nevoia unei analize amănunţite. Totuşi există şi aici un anumit nivel de risc, cel al devalorizării banului.

Cum funcţionează un depozit bancar?

Teoria este simplă, tu încredinţezi nişte bani unei insitutii financiare, pentru o anumită perioadă fixă de timp. Când depozitul devine scadent, banca îţi returnează banii plus dobândă. De obicei, perioada de maturizare poate însemna luni (1,3,6,9 luni) sau ani (1,3,5 ani), timp în care banca se foloseşte de banii tăi pentru a oferi credite cu o dobândă mai mare, astfel câștigând de pe urma banilor tăi.

Depozitele bancare sunt considerate active (assets) pentru depunători fiind bani care sunt deţinuţi de aceştia, iar pentru bancă sunt datorii (liabilities) pentru că reprezintă bani ce trebuie returnaţi după perioada stabilită. Un produs asemănător depozitelor este contul de economii, dar vom vorbi în alt articol despre acesta.

La ce să ne uităm când alegem un cont bancar?

În primul rând, după cât de lichide sunt aceste depozite. Pe scurt, care sunt condiţiile pentru terminarea unui depozit mai devreme de scadență. Unele bănci plătesc doar un anumit procent din dobânda oferită, în timp ce altele, nu oferă nici un fel de dobândă.

În al doilea rând, dacă băncile sunt garantate de FGDB (Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare), care garantează că în urma unui faliment, investitorului îi va fi restituită suma până în limita de 100 000 Euro per bancă. Asta înseamnă că dacă o persoană are două depozite de 80 000 euro la două bănci diferite, acesta va primi compensaţie în valoare de 160 000 euro. Însă dacă acesta deţine aceleaşi două depozite la aceeaşi bancă, va primi doar 100 000 euro.

În al treilea rând, procentul de dobândă oferit şi perioada specificată. Mai jos, regăsim un tabel cu exemple de dobânzi anuale, actuale în România, pe o perioadă de o lună, 6 şi 12 luni.

Nume Bancă1 Lună6 Luni12 Luni
TBI Bank1,6%3,2%3,6%
CEC Bank0,95%2,6%3,1%
Libra Bank1,05%2,3%2,8%
Banca Transilvania0,4%1%1,9%
Banca Comercială Română0,71%0,79%0,81%

Alte detalii care merită menţionate sunt:

  • Majoritatea depozitelor bancare impun limite atât minime cât şi maxime pentru deschidere.
  • Dobânzile depozitelor sunt superioare faţă de cele ale conturilor de economii (Comparăm dobânda maximă la BT de 0,8% p.a. Cont de economii cu 1,6% p.a. depozit).
  • Dobânda este fixă pe perioada stabilită, astfel nu vei avea surpriza unei modificări în perioada contractuală.
  • Depozitele făcute pe mai mult de 1 an vor plăti anual dobânzile (Exemplu: dobânda pentru un depozit de 36 de luni la Libra este de 3% şi va fi plătită în fiecare an)

În concluzie, în acest articol am dorit să oferim o descriere succintă a depozitelor bancare împreună cu câteva secrete şi de ce ele prezintă un nivel de siguranţă mai mare decât cel al acţiunilor. Cu toate acestea, nu trebuie să ne culcăm pe o ureche când vine vorba de căutarea unui depozit bancar, încercând mereu sa găsim varianta optimă.Depozitul bancar, cel mai sigur venit pasiv publicat: 2021-09-29T09:01:16+02:00, actualizat: 2021-12-18T11:27:21+02:00 by FinMate.ro