După 16 ani de la fondarea sa, firma americană Twitter a confirmat vestea de foc. Știrea apărută iniţial peste ocean anunța demisia co-fondatorului Jack Dorsey. Cu toate acestea, fostul director general va rămâne membru în Consiliul de Administraţie până la adunarea acţionarilor din 2022.
Jack Dorsey a fost prima persoană din lume care a scris un tweet „Tocmai mi-am configurat twttr-ul”. Împreună cu Biz Stone, Evan Williams şi Noah Glass a fondat reţeaua socială în anul 2006. Acesta mai deţine şi funcţia de CEO în Square, firma personală care se ocupă de plăţi digitale.
Care a fost cauza demisionării lui Jack Dorsey?
Modul său de a conduce, atât Twitter cât şi Square, a fost puternic criticat de acţionari. Investitorul miliardar Paul Singer, i-a cerut să renunţe la una dintre cele două funcţii de conducere. Însă, Jack Dorsey prezintă trei motive clare pentru care acesta a ales să se resemneze.
Primul motiv a fost schimbul său cu noul CEO, Parag Agrawal. Acesta este descris ca o persoană raţională, curioasă şi creativă, de la care ai ce învăţa. Calităţile sale vor ajuta Twitter să ajungă mai departe. Al doilea motiv a fost acceptul lui Bret Tylor de a prelua funcţia de preşedinte. Jack Dorsey spune că aceste cunoştinţe din domeniul antreprenoriatului pot fi exact ce are nevoie Twitter. Ultimul motiv ar fi reprezentat de fiecare angajat al companiei. Acesta a precizat cum există potenţialul de a schimba cursul firmei într-o direcţie mai bună.
Un miliardar cu suflet de hipiot dar și vizionar
Jurnalistul specializat pe tehnologie James Clayton de la BBC îl descrie ca fiind şeful tipic de companie din Silicon Valley. Co-fondatorul a reuşit să îşi creeze averea de 12 miliarde de dolari, construind două companii de succes. Acesta crede cu adevărat că cryptomoneda Bitcoin va reuşi să aducă „Pacea Mondială”. Se pot observa destule similarități cu mentalitatea CEO-ului Payoneer.
Chiar dacă se prezintă cu un suflet de hipiot care se îmbracă cu tricouri de tip tie-dye şi îşi creşte barba ca un magician, el crede că tehnologia poate schimba lumea în bine. Platforma lui sigur a reuşit de-a lungul anilor să îndeplinească măcar o parte din viziunea sa. CEO-ul a revoluţionat şi modul în care politicienii şi ştirile comunică cu publicul. A avut desigur şi momente controversate în perioada sa de conducere. Cel mai cunoscut rămâne decizia de a-i interzice accesul președintelui Donald Trump pe Twitter.
Cum a afectat decizia fondatorului piaţa bursieră
În anul 2015, Jack Dorsey a revenit la poziţia de director, iar de atunci acţiunile Twitter au crescut cu 85%. Nici acţiunile Square nu au dus-o prea rău, explodând cu 1566% de la oferta publică iniţială din acelaşi an. În ziua când acesta şi-a anunţat demisia prin tweet-ul „Am demisionat de la Twitter.”, acţiunile au scăzut cu 2.74%.
De atunci piaţă a fost într-un complet picaj, dar nu putem clasifica această problemă ca fiind total din cauza demisiei. Această modificare ar fi putut fi afectată şi de apariţia tulpinei omicron şi de lupta continuă împotriva inflaţiei. Pentru investitorul de rând aceasta poate fi ocazia aşteptată pentru un punct de intrare scăzut. Problema este că nimeni nu poate spune dacă situaţia se va îmbunătăţi sau va continua să scadă. Înainte de a face orice alegere investiţională, este bine să consultăm un specialist sau să încercăm să analizăm riguros piaţa. Cu un plan bine realizat și cu un șir de reguli concrete vom reuși să luăm cele mai clare decizii.