6 sfaturi pentru independenţă financiară

Vine un moment în viaţa oricărui om în care a visat că devine independent financiar, nemaiavând temerile chiriei, creditelor, ratelor şi chiar trăind o viaţă fără a mai munci prea mult sau chiar deloc. Dar apoi, realitatea lovește și tot ce este perceput a fi complicat sau realizabil doar de un anumit procent, este o iluzie creată de o lipsă de cunoștințe. Putem găsi sfaturi oriunde ne uităm, dar nu știm cum să începem măcar să le aplicăm

În principal, majoritatea oamenilor eşuează deoarece ori privesc dintr-o perspectivă eronată acest proces, ori aşteaptă ca totul să se rezolve de la sine sau în timp scurt. Soluţia problemelor financiare poate necesita ani de muncă grea şi o voinţă de fier pentru a nu te lăsa pradă descurajării. Pentru inceput, vă vom prezenta câteva sfaturi esențiale și ușor de aplicat pentru a vă ajuta în crearea unui drum.

1. Stabileşte concret nişte obiective în viaţă

Pentru a ajunge să fii independent financiar sau liber, trebuie să înţelegem mai întâi ce reprezintă pentru fiecare această libertate. Pentru unii înseamnă poate chiar o maşină frumoasă, o casă gigantică, o sumă de bani sau cum am vorbit mai sus, scopul de a nu mai munci de la o anumită vârstă. O practică foarte bună pentru a exersa asta, este scrierea intr-un jurnal a tuturor chestiilor pe care le dorim: câţi bani am dori să avem în bancă, la ce vârstă sau pur şi simplu care sunt detaliile vieții noastre de vis.

2. Plăteşte toate creditele şi împrumuturile făcute

La fel cum există practici benefice pentru creşterea capitalului, există şi practici toxice. Una dintre cele mai cunoscute este neplata datoriilor, astfel îngreunând total situaţia financiară. Nu toate creditele trebuie plătite urgent, exemple fiind cele care au o dobândă mică. Însă plătirea la timp şi integrală poate construi un obicei sănătos ce ne va ajuta în misiunea noastră.

3. Economiseşte şi salvează bani

Dacă trăieşti de pe un salariu pe altul fără să strângi nimic, valoarea capitalului tău va rămâne la 0 sau va creşte foarte puţin anual. De acesta, este foarte important să începem să strângem de la o vârstă cât mai fragedă şi să economisim bani cât mai mulţi, care vor creea alţi bani la rândul lor. Putem începe întotdeauna cu un depozit bancar sau un cont de economii.

4. Continuă să te educi

Întotdeauna caută noi metode de a menţine capitalul, de a îl multiplica şi de a îi oferi potenţialul maxim. Citeşte cărţi, vizionează cursuri, urmăreşte știrile si cel mai important dezvoltă-te pe tine ca individ. Acest sfat poate fi utilizat universal în orice domeniu în care alegem să ne specializăm. Nu este necesar doar să înţelegem ci şi să aplicăm. Cum a spus şi Albert Einstein „Trebuie să înveţi regulile jocului, iar apoi trebuie să joci mai bine decât oricine altcineva„.

5. Trăieşte o viaţă frugală

Există o mare diferență între ce ne dorim şi ce ne trebuie. Învăţând să vedem acestă linie subţire, putem economisi mai uşor bani şi putem fi mai fericiţi cu mai puţin. De aceasta, mulţi care cred că se vor îmbogăţi doar pentru că îşi doresc asta, nu vor ajunge prea curând acolo. Trebuie să sacrifici anumite chestii şi trebuie să îţi deschizi mintea către noi soluții și noi abordări.

6. Ai grijă de sănătatea ta şi de tine

Cum poţi avea grijă de sume mari de bani dacă tu nu poţi avea grijă de tine însuţi? Deobicei, cum am mai spus, procesul de creştere a capitalului poate dura de la ani la decenii. De aceea, este foarte important să avem grijă atât de sănătatea noastră, cât şi de imaginea noastră. Imaginea noastră nu se referă la cât de scumpe sunt hainele sau ce mașină conducem. Igiena personală, nişte haine aranjate şi o mentalitate corectă, plină de încredere în sine, ne pot aduce mai uşor în locul viselor noastre.

În concluzie poate aceste sfaturi, nu ne vor rezolva toate probleme financiare, dar ne pot oferi un start şi o dezvoltare avantajoasă pentru viitor. La fel ca şi în orice alt domeniu, doar cu nişte timp acordat putem vedea minuni în schimbarea mentalităţii proprii. Este important să urmărim continuu să evoluăm prin mijloace proprii şi să ne menţinem modești, fără să căutăm aprobarea celor din jur.



6 sfaturi pentru independenţă financiară publicat: 2021-10-12T08:57:23+02:00, actualizat: 2023-12-27T18:21:57+02:00 by FinMate.ro