Oriunde ne uităm, vedem cum preţurile cresc în toate domeniile şi odată cu ele, valoarea capitalului nostru începe uşor uşor să se devalorizeze. Astfel ia naștere inflația. Ţara noastră are şi o istorie de a ajunge de la un punct maxim (256,1%) la un punct minim (1,55%) într-o perioadă de 20 de ani, limita minimă fiind înregistrată în 2013.
Anul acesta, rata anuală a crescut la 6,3%, valoare înregistrată în septembrie, mai mare cu 0,8% din luna august. Înainte de a explica cum ne putem feri de acest fenomen monetar, ar trebui să înţelegem ce este mai exact.
Ce este inflaţia?
Inflația reprezintă declinul puterii de cumpărare a unei monede date, în timp. Aceasta se manifestă printr-o majorare a preţurilor atât a bunurilor cât şi a serviciilor dintr-o ţară. În cel mai simplu fel explicat, ce azi cumpărai la un preţ, mâine vei cumpăra mai puţin şi la un preţ mai mare. Un exemplu ipotetic: o pungă de chipsuri costa acum 10 ani 1-2 lei, azi o poţi găsi la 3-5 lei). Inflaţia se reprezintă sub forma unui procent (exemplu: 5,2%). Unii dintre factorii care influenţează apariţia inflaţiei sunt: majorarea pensiilor şi a salariilor, creşterea costului de producţie și reducerea ofertei (din cauza unor evenimente nefavorabile cum ar fi: secetă, depreciere bruscă a monedei, război sau chiar o criză).
Evoluția inflaţiei în România în anul 2021
Este foarte interesant de precizat că România are cea mai mare inflaţie din Europa, titlul de cea mai mică fiind atribuit Irlandei. De la începutul anului 2021, inflaţia s-a aflat într-o continuă creştere.
În ianuarie, procentul de inflaţie a fost de aproximativ 3%, acum fiind înregistrat la 6,3% în septembrie, dublu şi un pic, faţă de valoarea inițială. Deși este un procent aparent mic, iată ce s-a intâmplat ca exemplu, din 2020 până în 2021:
- energia electrică a crescut cu 24,65%
- uleiul comestibil 23,84%
- gazele au crescut cu 20,6%
- combustibilii au crescut cu 16,77%
Din aceste motive, se spune că una dintre cele mai mari frici ale oricărui investitor este inflația . Dar nu trebuie să ne speriem, există şi o „soluţie„.
Soluţia magică pentru a te proteja contra inflaţiei
Am numit-o ironic „magică”, pentru că pe cât de simplu sună, pe atât de complicat este de pus in practică. Dacă inflaţia creşte cu n%, tu practic trebuie să îţi creşti veniturile cu n%. Simplu, nu? Nu chiar, pentru că aici se continuă problema…
Firmele fac acest lucru, de aici vin şi creşterile de preţ, astfel trebuie să se majoreze şi salariile și revenim la motivul principal pentru care avem inflaţie. Pentru noi, persoanele de rând, investiţia pare cea mai bună soluţie, dar în ce să investeşti? Nimic nu este 100% sigur că să îţi pui toţi banii. Nu putem şti dacă imobiliarele sunt investiții bune şi că în 2023-2024 nu vom avea o criză imobiliară, nu putem şti dacă urmează un bear run, ce va afecta acţiunile sau criptomonedele şi nici dacă dobânda oferită de bancă acum pe 3 ani, te poate apăra de devalorizare.
Dacă îți dorești un instrument financiar care să poată ajuta contra inflației, îti recomand să citești articolul despre Bondora și cum să câștigi 6,75% randament anual.
De aceea, tot ce putem face este să luptăm în continuare, dacă nu avem posibilităţile necesare momentan să ne creştem capitalul, măcar să încercăm pe cât de posibil să îi păstrăm valoarea (Foarte important: să reţinem că valoarea nu este acelaşi lucru cu suma).